Kiedyś nie wyobrażałam sobie zaczynać dnia z tego typu śniadaniem, ciągnęło mnie raczej do owsianek, jaglanek, omletów. Dziś bardzo lubię śniadania białkowo tłuszczowe, a szczególnie sałatkę z awokado. Ważne, aby owoc ten był dojrzały, miękki, wówczas smakuje najlepiej. W połączeniu z serem, szynką, jajkiem czy rybą współgra wyśmienicie.
Składniki na 1 porcję:
- 50 g Awokado
- 40 g Groszek zielony, konserwowy
- 50 g Kukurydza konserwowa
- 8 g Musztarda
- 10 ml Oliwa z oliwek
- 42 g Pomidory suszone na słońcu
- 100 g Sałata lodowa
- 50 g Ser kozi – roladka
- 8 g Słonecznik łuskany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z awokado wydrąż kawałki miąższu, serek i pomidorki pokrój, odsącz kukurydzę i groszek, wszystko wymieszaj z porwaną sałatą i słonecznikiem. Oliwę wymieszaj z musztardą i odrobinką wody, polej sałatkę bezpośrednio przed spożyciem.