Wiele osób nie przepada za awokado, a że jest to kopalnia zdrowych kwasów tłuszczowych warto znaleźć potrawy z jego udziałem, które przypadną nam do gustu: kremy, sałatki, zapiekanki….
Dziś przedstawiam przepyszną sałatkę z awokado, która nada się świetnie jako kolacja lub śniadanie białkowo tłuszczowe, które pozwoli nam chudnąć od samego rana;) We wczesniejszych moich porpozycjach znajdziecie również zapiekane awokado z jajkiem lub pieczarkami.
Składniki na 1 porcję:
- 90 g Awokado
- 70 g Fasola czerwona, konserwowa
- 50 g Kukurydza konserwowa
- 8 g Musztarda
- 10 ml Oliwa z oliwek
- 160 g Pomidor
- 5 g Słonecznik łuskany
- 40 g Szpinak, świeży
- 50 g Szynka, z piersi kurczaka lub indyka
- 10 ml Woda
- 3 ml Sok z cytryny
- Seler naciowy – opcjonalnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dojrzałe awokado przekrój, usuń pestkę i wydrąż łyżeczką po kawałku, skrop cytryną, wymieszaj z pokrojoną szynką i pomidorem, szpinakiem, odsączoną kukurydzą i fasolą oraz słonecznikiem, dopraw. Polej sosem z musztardy, wody i oliwy.