Szybki i prosty sposób na pyszne śledzie;)

Składniki na 2 słoiki:
300 g Cebula
120 g Ketchup pikantny
40 ml Ocet spirytusowy
120 g Ogórek kiszony
20 ml Olej rzepakowy
30 ml Oliwa z oliwek
300 g Przecier pomidorowy
1 g Przyprawy – liść laurowy, suszony
6 g Przyprawy – majeranek, suszony
650 g Śledź, solony
60 g Śliwka, suszona
1 g Przyprawy – ziele angielskie
1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać świeżą. Odstawić na ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zmienić wodę. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Włożyć do plastikowej lub szklanej miski, zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na oleju (przez ok. 10 minut). Następnie dodać przyprawy: zmielony pieprz, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć jeszcze przez ok. 1 – 2 minuty. Dodać posiekane śliwki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, przecier oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Wymieszać z oliwą. Przestudzić i układać warstwami w słoikach na przemian ze śledziami wyjętymi z octu. Wstawić do lodówki.