Ostatnio postanowiłam poszerzyć swoją dietę o większą ilość dań strączkowych. Spodziewajcie się więc kolejnych przepisów tego typu;)

Danie jest bardzo smaczne i sycące.

Składniki na 1 porcję:
  • 50 g Jaja kurze
  • 100 g Cebula
  • 6 ml Oliwa z oliwek
  • 1 g Przyprawy – bazylia, suszona
  • 75 g Soczewica zielona
  • 2 g Sól Himalajska
  • 1 g Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Soczewicę wypłucz i wymocz w wodzie przez 2 h. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości, pod koniec posól. Cebulę pokrój w kostkę u zeszklij na oliwie, dodaj ugotowaną i odsączoną soczewicę wraz z przyprawami. Wszystko podgrzej. Zagotuj wodę w średnim garnku, dodaj sok z cytryny, zrób wir łyżką i wbij delikatnie jajko, gotuj 2 min na wolnym ogniu. Soczewicę przełóż na talerz, a na wierzchu ułóż jajko.