Lekkie spaghetti, w którym rolę makaronu pełni cukinia:) Smaczne i sycące danie:)
Składniki na 1 porcję:
- 60 g Cebula
- 270 g Cukinia
- 5 g Czosnek
- 50 g Groszek konserwowy
- 50 g Ketchup
- 2 g Masło klarowane
- 100 g Mięso mielone z indyka
- 65 g Papryka czerwona
- 120 g Przecier pomidorowy
- 15 g Mozzarella tarta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umytą i obraną cukinię pokrój w paseczki za pomocą obieraczki do ziemniaków- aż dojdziesz do pestek. Gotowy cukiniowy makaron blanszuj przez 2 minuty we wrzątku.
Wcześniej jednak przygotuj sos: pokrój w kostkę cebulę i paprykę czerwoną, posiekaj ząbki czosnku. Warzywa wrzuć na patelnię z masłem klarowanym. Smaż, aż się zeszklą. Dorzuć zmielone mięso z indyka. Smaż ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Wlej na patelnię przecier pomidorowy i ketchup, dodaj groszek konserwowy i dopraw słodką papryką, imbirem i oregano. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.
Gotowy, odcedzony makaron z cukinii wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp danie startą mozzarellą.