Specjalnie dla wielbicieli maków przedstawiam ten znakomity przepis:)
Składniki:
- 23 g Łosoś norweski wędzony
- 10 ml Ocet ryżowy
- 18 g Ogórek
- 20 g Papryka czerwona
- 50 g Ryż basmati lub specjalny ryż do sushi
- 10 g Sezam
- 20 g Sos sojowy
- 1 g Sól Himalajska
- 2 g Stevia/cukier
- 1 płat Nori
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotuj ryż, odcedź, dodaj ocet, stevię i szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki. Pokrój dodatki do sushi w paski. Na algę znajdującą się na macie do zwijania sushi wyłóż ryż, posyp sezamem, przykryj kawałkiem folii i przewróć na drugą stronę, nałóż łososia, ogórka i paprykę, zwiń sushi (pozbywając się folii). Podziel na cienkie krążki. Zjedź maczając w sosie sojowym.