😋Pyszności! Co tu więcej pisać:)
 
Składniki na 1 porcję:
25 g Jaja kurze (pół szt.)
50 g Cebula czerwona
10 g Czosnek
45 g Ketchup
70 g Kiełbasa jałowcowa, z kurczaka lub inna
5 ml Olej rzepakowy/ryżowy
100 g Pieczarka uprawna
1 g Przyprawy – gałka muszkatołowa
1 g Przyprawy – kurkuma, mielona
1 g Przyprawy – majeranek, suszony
1 g Przyprawy – papryka, suszona
50 g Seler naciowy
30 g Ser grana padano tarty
3 g Sól Himalajska
90 g Śmietana 12% tł.
220 g Ziemniaki
1 g Pieprz mielony
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obierz i ugotuj ziemniaki al dente w lekko osolonej wodzie. Gdy ostygną pokrój je w plastry. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na oleju, dodaj posiekany czosnek, seler naciowy i półplastry pieczarek, dopraw solą i pieprzem, podsmaż parę minut. Kiełbasę pokrój w plasterki. Jajko wymieszaj ze śmietaną, 1/2 sera, dopraw solą, pieprzem, kurkumą, gałką, papryką słodką i majerankiem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż naprzemiennie: ziemniaki, farsz warzywny, kiełbasę, sos i ponownie ziemniaki, farsz, kiełbasę, sos. Na końcu posyp danie resztą sera. Zapiekaj danie w 200 st. przez ok. 20 min. pod przykryciem. Po tym czasie odkryj zapiekankę i piecz jeszcze przez 7 min. najlepiej z termoobiegiem, aby ser się ładnie zapiekł. Zapiekankę zajadaj z ketchupem.