Taka wersja ryżu jest jedną z moją ulubionych, smaczna i wartościowa dzięki kurkumie nadającej piękny złoty kolor.
Tym razem propozycja dla mięsożerców oraz dla wegetarian:D Jak kto lubi.
- 270 g Brokuły
- 25 g Groszek zielony, konserwowy
- 4 g Koperek świeży
- 50 g Kukurydza konserwowa złocista Bonduelle
- 60 g Papryka czerwona
- 2 g Przyprawy – kurkuma, mielona
- 75 g Ryż basmati “Kupiec”
- 2 g Sól Himalajska Sante 350g
- 1 g Pieprz mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż zalej wodą, dodaj kurkumę i gotuj do wchłonięcia płynu (w razie potrzeby dolewaj gorącej wody), często mieszaj, aby ryż się nie przypalił. Pod koniec dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę, a następnie odsączony groszek i kukurydzę, posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Gdy ryż będzie miękki i cały płyn wyparuje przełóż go do salaterki, uklep i przewróć na środek talerza tworząc babeczkę. Dookoła poukładaj ugotowanego al dente brokuła.
A tutaj wersja z klopsem wołowym:
Klopsy: Mieloną wołowinę wymieszaj z posiekaną cebulką, startą marchewką, papryką słodką, solą i pieprzem. Ulep klopsy i upiecz w piekarniku na papierze do pieczenia.
Surówka: Startego buraka i marchewkę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, oliwą, dopraw do smaku i odstaw do lodówki.