Przepyszna kwaśna i rozgrzewająca zupa, która absolutnie nie wymaga zabielania śmietaną. Idealna na chłodne wieczory, a do tego niskokaloryczna. Jedna porcja zawiera 100 – 120 kcal.
Składniki na 4-6 porcji:
- 36 g Koperek świeży
- 4 skrzydełka
- 135 g Marchew
- 330 g Ogórek kiszony
- 100 g Pietruszka, korzeń
- 60 g Por
- 3 g Przyprawy – liść laurowy, suszony
- 110 g Seler korzeniowy
- 1260 ml Woda
- 240 g Ziemniaki
- 3 g Sól morska lub himalajska
- 3 g Pieprz
- 2 g Przyprawy – ziele angielskie
Zagotuj skrzydełka (ok. 330 gram w całości) w wodzie. Na tarce na grubych oczkach zetrzyj marchew, pietruszkę, seler, a pora pokrój w plastry, dodaj do garnka. Dorzuć też ziele angielskie w ziarnach i liście laurowe do smaku. Pokrój ziemniaki w kostkę i dorzuć do bulionu. Gotuj ok. 45 minut. Następnie wyciągnij z zupy skrzydełka, obierz je i ponownie wrzuć cząstki mięsa (bez skóry i kości ok. 90 gram) do zupy. Potem zetrzyj na tarce na grubych oczkach ogórki. Dodaj do zupy. Dolej wodę z ogórków ze słoika ok. 230 gram lub mniej jeśli wolisz. Gotuj kolejne 20 minut. Posiekaj koperek i dodaj pod koniec gotowania, dopraw do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym.